• Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/KoskYerelHaber
  • https://www.twitter.com/https://x.com/koskyerelhaber
  • https://www.instagram.com/koskyerelhaberler/

 


KÖŞK'TE ABB KÜLTÜR MERKEZLERİ YAZ DÖNEMİ ETKİNLİKLERİ BAŞLADI - KÖŞK'TE İNCİR ’İLEK’ PAZARI AÇILDI - KÖŞK'TE VAKIFBANK ŞUBESİ AÇILDI - KÖŞK KAYMAKAMI HASAN TAŞ GÖREVE BAŞLADI

AİLE HEKIMLİĞİ ÇALIŞANLARI CİMER İLE SESLERİNİ DUYURMAYA ÇALIŞIYOR

Aile hekimliği çalışanları, maaş kesintilerini protesto için seslerini CİMER üzerinden duyurmaya çalışıyor. AHESEN Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, “Bu bilimsiz ve adaletsiz uygulama derhal iptal edilmeli” dedi.

Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) görev yapan sağlık çalışanlarının maaşlarında yapılan yüzde 10’luk kesinti tartışmaları giderek büyüyor. Özellikle Hastalık Yönetim Platformu (HYP) kriterlerine dayalı performans sistemi, ebe ve hemşirelerin gelirlerinde ciddi kayıplara yol açıyor. Sağlık emekçileri, bilimsellikten uzak ve iş yükünü artıran bu uygulamaların hem çalışanları mağdur ettiğini hem de sağlık hizmetlerinin niteliğini düşürdüğünü belirtiyor.

 

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) ise düzenlemeye karşı Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden kitlesel başvuru süreci başlattı.

AHESEN Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, “Aile hekimliği çalışanlarına Bakanlığın uyguladığı bu haksız, adaletsiz uygulamayı tüm yetkili makamlara duyurmak ve iptal ettirmek amacıyla her türlü yasal hakkımızı kullanmayı amaçlıyoruz” dedi.

 

“Şikayeti olmayan bir hasta neden ASM’ye uğramak zorunda olsun?”

 

Kandemir, maaş kesintisi uygulamasının mantık dışı olduğunu ifade ederek, “Hiçbir şikayeti veya taraması olmayan bir vatandaş, ASM’ye altı ay boyunca uğramazsa hekimin, hemşirenin, ebenin maaşı düşüyor. Şikayeti olmayan bir hasta neden ASM’ye uğramak zorunda olsun?” diye sordu.

Vatandaşların da bu uygulamadan olumsuz etkilendiğini belirten Kandemir, “Bu uygulama aile sağlığı merkezlerinde yoğunluğu, bulaş ortamını arttırıyor. Vatandaşların gereksiz sıra beklemelerine sebep oluyor. Hekimlerin, ebelerin, hemşirelerin asıl hastalarıyla ilgilenmelerini, asıl işlerine zaman ayırmalarını zorlaştırdığı gibi bilimden, adaletten, haktan uzak bu kesinti ile maddi olarak sıkıntıya sokmuştur” ifadelerini kullandı.

 

"Sürenin uzatılması da çözüm değil"

 

Söz konusu uygulamanın hiçbir bilimsel temele dayanmadığını vurgulayan Kandemir, “Bilimsellikten uzak bu uygulamayla hem hekim, ebe ve hemşirelerin iş yükü gereksiz artmış oluyor hem de zaten mali kayıplar yaşamış meslektaşlarımızın maaşları daha da düşmüş oluyor” dedi.

 

Bakanlığın yönetmeliği çıkardığı dönemde gerekli uyarıları yaptıklarını söyleyen Kandemir, “Defalarca uyardık. 6 aylık bir erteleme yaptı. Şimdi bu kesinti süresini 1 yıla uzatacağı söyleniyor. Henüz uzatmış değil, tüm aile hekimliği çalışanlarına hâlâ kesintiler iade edilmiş değil” diye konuştu.

 

Ancak Kandemir’e göre sürenin uzatılması da çözüm değil:

“1 yıla uzatmak da çözüm getirmez. Bu, bilimsellikten, adaletten uzak haksız bir uygulama. Daha fazla mağduriyet oluşmadan acilen kaldırılmalı.”

 

“İstifaları artırıyor”

 

Kandemir, yönetmeliğin sağlık çalışanlarını yıldırdığını belirterek, “Bu uygulama hekimlerin, ebelerin, hemşirelerin asıl hastalarıyla ilgilenmesini engelliyor. Zaten zor koşullarda görev yapan arkadaşlarımızı maddi olarak daha da sıkıntıya sokuyor. Birçok meslektaşımız istifayı düşünmeye başladı” ifadelerini kullandı.

 

Durumun kamu sağlığını da tehdit ettiğini söyleyen Kandemir, “Vatandaşlar mahallesinde hekim, ebe bulmakta zorlanabilir. ASM’lerdeki bu yoğunluk ve kaos ortamı bulaş riskini de artırıyor” dedi.

 

“İmamdan cemaat gelmedi diye maaş kesiliyor mu?”

 

Yaşananların adaletsizliğine dikkat çeken Kandemir, “İmamdan cemaat gelmedi diye, öğretmenden öğrenci gelmedi diye, emniyetten suç oranını azalttılar diye maaş kesintisi yapılmadığı gibi, işi iyileştirmek olan meslektaşlarımıza da böyle bir kesinti yapılmamalıdır” diye konuştu.

 

 

57 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın