Aydın Tabip Odası "AİLE HEKİMLİĞİ VE ASM'LER HAKKINDA" oda binasında bulunan toplantı salonunda bir basın açıklaması yaptı.
Aydın Tabip Odası adına basın açıklamasını Oda Başkanı Dr. Rıza Akdeniz yaptı. Akdeniz'in yaptığı basın açıklaması;
Sağlık Bakanlığı 2024 yılı Kasım ayında çıkarttığı yönetmelikle Aile Hekimliği nüfusunu 3500’ e çektiğini, yeni hak kayıplarının da yaşanmayacağını belirtmişti. Yine aynı yönetmelikte yeni ASM’ lerin yapılacağını belirtip basında algı operasyonuna çıkmıştı.
Bu süreçte Aydın’ da yeni bir ASM binası yapılmamış sadece mevcut binalarda ek birim veya bizim sanal olarak nitelendirdiğimiz ASM’ler açtı.
18 Haziran 2025 tarihinden itibaren 3.500 üzerinde nüfusu olan aile hekimlerinden fazla kişileri bağlı oldukları mernis adresine göre en az olan hekimlere atamaya başladı. Aile hekimliği sisteminde kişilerin aile hekimi seçmek kendi özgürlük alanında iken bakanlık, nüfusu 3.500’e indirmek için emrivaki ile kişilerin iradesi dışında başka aile hekimlerine atama yaptı. Söz konusu kişilere de mesaj göndererek isterlerse bir gün sonra aynı aile hekimine e nabızda geçebilme olanağı sağlandığı ifade edilmiştir. Aile hekimleri ise her sabah tanımadıkları kişilerin kendilerine atandığını gördü. Atananlar içinde bebek ve gebelerin olduğu, bir çoğunun aşıları ve takipleri olduğunun saptanması üzerine kişilere ulaşmaya çalışırken bir gün sonra bu kişilerin kendi listelerinde olmadığını görmeye başladılar. Bu da gereksiz iş gücü kaybına yol açmaktan öteye gidemedi.
Bu durum Kemal Sunal’ın filmlerinde efsaneleşmiş repliğini akıla getiriyor. ‘ Bakanımız bizimle eğleniyor.’
Eziyet yönetmeliği derhal uygulamadan kalkmalıdır, zira görüldüğü gibi plansız ve programsız bir şekilde ortaya konan yönetmelikte saha dinamikleri göz ardı edilerek yapılan her uygulama olayı giderek daha da içinden çıkılmaz bir duruma getirmiştir.
Bakanlık kendi getirdiği hiçbir kurala uymamaktadır. Son 6 Ay gelmeyenler üzerinden kesinti yapılacağı hesabıyla, yeni doğan bebek ve veya aile hekimine yeni atananları dahil ederek ücret kesintisine gitmektedir.
Sağlık Bakanlığı tarafından 13 Haziran 2025 tarihinde Aile Hekimliklerine gönderilen “Aile Hekimliğinde Ücret Karşılığı Sunulacak Hizmetler” başlıklı üst yazı uyarınca aslında son 6 ay gelmeyenler üzerinden ücret kesintisine giden bakanlık bu kaybı karşılamak adına birinci basamağın iş tanımında olmaması gereken isteğe bağlı raporları( işe giriş, ehliyet, akli meleke durum değerlendirme, yivsiz silah ruhsatı, vd.) 250 tl ile ücretli hale getirmiştir. Dileriz ki bu uygulama ücretsiz olması gereken birinci basamak hizmetlerinin paralı hizmet ayağının öncü uygulamasının habercisi değildir.
Sağlık Bakanlığı’nın asli görevi halkının parasız, eşit, nitelikli, ulaşılabilir ve bilimsel bir şekilde sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlamak, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının haklarını korumak ve iyileştirmektir. Ne var ki bu yolla birinci basamak sağlık çalışanlarının haklarını ve halk sağlığını gözetmeyen, bilimsellikten uzak, piyasa dinamiklerine göre şekillenen düzenlemelerle sağlık sistemindeki sorunlara yenilerinin eklendiği tablo daha belirgin hale gelmektedir..
Yoksulluğun derinleştiği ve alım gücünün gerilediği bir dönemde sağlık hizmeti sunumun paralı hale getirilmesi sosyoekonomik eşitsizliği artıracağı gibi, sağlık hizmetine erişimi de güçleştirmektedir.
Aydın Tabip Odası olarak bir kez daha altını çiziyoruz;
Aile Hekimleri patron ya da tüccar değil, hekimdir.
Aile Sağlığı Merkezleri ticarethane ya da işletme değil, kamusal sağlık kurumlarıdır.
Sağlık hizmetlerinin ücretlendirilmesinin önünü açan Sağlıkta Dönüşüm Programına son verilmeli, kamu yararı ilkesi doğrultusunda hizmet sunumuyla finansman tek elde toplanmalıdır.
Toplumu önceleyen bir anlayışla, ücretsiz, nitelikli, eşit, erişilebilir bilimsel bir sağlık hizmeti sağlanması için, başka bir sağlık sisteminin mümkün olduğuna inancımız tamdır. O halde yapılması gereken bu amaçla eşitsizlikleri giderecek sosyal güvenlik ve sağlık politikaları oluşturulması ve halkın hizmetine sunulması olmalıdır.